tisdag 7 februari 2012

Recept skinkgifflar

På begäran

50g smör
25g jäst (½ paket)
½dl ljummet vatten
2dl gräddfil (funkar med Crème Fraiche)
1tsk salt
1 tsk socker
2 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning: ca 200g rökt skinka i skivor
12skivor lagrad ost
Till pensling: 1 uppvispat ägg.

Smält smöret .Smula jästen i degbunken.Häll över vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt gräddfil, det smälta smöret,salt,socker,ägg och större delen av mjölet.Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa ca 30 min.Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen smidig.Kavla ut den till en stor kaka, ca½ cm tjock.Sporra el skär ut 12 trekanter.Lägg en skink och ostskiva på varje trekant. Rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på smörd plåt.Sätt ugnen på 250 grader.Låt gifflarn jäsa ca 20 min.Pensla med uppvispat ägg.Grädda i 8-10 min.

1 kommentar:

farbror erik sa...

Åhåå! Bästa gifflarna, minns när vi var på skidspelen och tittade på backhoppning, då plockade mamma fram ett gäng av dessa och en termos med varm choklad, det var lycka minsann!